Buffalo NAS-Central Forums

Welcome to the Linkstation Wiki community
It is currently Sat May 26, 2018 1:06 pm

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Jan 24, 2014 9:51 pm 
Offline
Newbie

Joined: Tue Nov 13, 2012 3:34 pm
Posts: 19
Hi all,

I want to refresh (fresh system) my LS HD-HGLAN. In History there was Freelink on the Station, but about several compilation, updates etc... the system was anymore
what I expect.
The HD-HGLAN FWUpdate.exe does not found the LS, maybe about W7 or because I've install years ago foonas ( Vers 1.0 )
If I disconnect the HD, I could reached the EM-Mode ( fooNAS is starting and get an IP via DHCP)
Uncomfortable FooNAs could not give me a list of Customsbuilds to install (error that the -tmp with checksummes could not be found)

So I make a telnet connection.
call fdisk and create sda1 (ext3) with ca. 7G / sda2 as swap and mkswap / sda3 rest of 500G (ext3)

I load the openlink 0.5x from the DL section (HG-LAN Wiki), extract from image.dat (pwd from Wiki) the tmpimage, load them via ftp on the mounted sda1

I load the firmimg.bin and Bootcode.bin via ftp and flash them:

foonas-em$ cat /proc/mtd
dev: size erasesize name
mtd0: 00300000 00010000 "mtd_firmimg"
mtd1: 00070000 00010000 "mtd_bootcode"
mtd2: 00010000 00010000 "mtd_status"
mtd3: 00080000 00010000 "mtd_conf"
mtd4: 00400000 00010000 "mtd_allflash"
mtd5: 000f0000 00010000 "mtd_data"
foonas-em$

dd if=bootcode.bin of=/dev/mtdblock0 bs=1k

dd if=firmimg.bin of=/dev/mtdblock1 bs=1k

on sda1 : tar -xvzf tmpimage.tgz

foonas-em$ ls -lh
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Jan 24 21:29 bin
drw------- 2 root root 4.0k Dec 24 2004 boot
drwxr-xr-x 4 root root 4.0k Jan 24 21:29 dev
drwxr-xr-x 25 root root 4.0k Jan 24 21:30 etc
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Oct 28 2004 home
drwxr-xr-x 4 root root 4.0k Jan 24 21:30 lib
drwxr-xr-x 2 root root 16.0k Oct 28 2004 lost+found
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Jan 24 21:21 mkfs.ext2.e2fsprogs
prw-r--r-- 1 root root 0 Jan 24 21:06 mkfs.xfs
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Jan 24 21:21 mkswap
drwxr-xr-x 3 root root 4.0k Jan 24 21:30 mnt
drwxr-xr-x 8 root root 4.0k Jan 24 21:30 mnt2
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Oct 28 2004 proc
drwx------ 3 root root 4.0k Jan 24 21:30 root
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Jan 24 21:30 sbin
drwxr-xr-x 2 root root 4.0k Aug 4 2005 sys
lrwxrwxrwx 1 root root 13 Jan 24 21:30 tmp -> mnt/spool/tmp
-rw-r--r-- 1 root root 62.2M Jan 24 21:19 tmpimage.tgz
drwxr-xr-x 9 root root 4.0k Jan 24 21:30 usr
lrwxrwxrwx 1 root root 12 Jan 24 21:30 var -> mnt2/ram/var
drwxr-xr-x 8 root root 4.0k Jan 24 21:29 www
foonas-em$ mount
rootfs on / type rootfs (rw)
none on /proc type proc (rw)
none on /sys type sysfs (rw)
none on /dev type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw)
/dev/sda1 on /mnt/share type ext2 (rw)
foonas-em$


and reboot

Uncomfortable the LS playes "dead man" : the first LED (upper one) light ca. 50%, the LAN LED is lightning, but there is no DHCP request etc .....

What does I've wrong?
the part with bootcode.bin / firmimg.bin ?

How I can push the LS to run ?


Top
   
PostPosted: Fri Jan 24, 2014 10:17 pm 
Offline
Newbie

Joined: Tue Nov 13, 2012 3:34 pm
Posts: 19
The LS start in EM mode ... the write:OK does not exist in the console and n the Webpage I received this Kind of error ( see above)

Quote:
OS Installer


Choose your distribution

Error fetching/downloading/verifying distributions list. Please verify your network configuration (DHCP server, internet connection) and em.foonas.org service availability and reboot or start over to retry. See the error message below for more information.

Error: Checksum file /tmp/.distro_cksum failed to download.


It Looks like, that the Server, which should provide the chsum list does not contains this one, because the Internet Connection works fine :

Quote:
foonas-em$ ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0D:0B:99:35:CB
inet addr:192.168.0.111 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:298 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:154 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:26212 (25.5 KiB) TX bytes:27568 (26.9 KiB)
Interrupt:17 Base address:0x4c00

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

foonas-em$ ping google.de
PING google.de (173.194.39.24): 56 data bytes
64 bytes from 173.194.39.24: seq=0 ttl=58 time=41.516 ms
64 bytes from 173.194.39.24: seq=1 ttl=56 time=42.844 ms

--- google.de ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 41.516/42.180/42.844 ms
foonas-em$


Top
   
PostPosted: Tue Feb 04, 2014 9:38 pm 
Offline
Newbie

Joined: Tue Nov 13, 2012 3:34 pm
Posts: 19
Hmmmmm , no answer in between???

OK, lets go:
I have extract under Linux the Debian Wheezy Version on the HD.
The partions is sda1 for "/" and ext2 ( I've try ext3 filesystem, but without success :( )
sda2 is the swap Partition, sda3 the rest of all.

The LS does not working via updater and a crossover cable, the Foonas does not know tftp and a DCHP with TFTP Option ( try to load the firming.bin was also without success.
The EM Kernel is 2.6 and does not allowed to Flash the 2.4 Kernel back ; not with dd, not with cat.

Now I have modifiert the LS to have an Access via Serial: that's the Output :
Code:
U-Boot 1.2.0 (Apr 10 2007 - 19:13:32) LinkStation HG / KuroBox HG

CPU:   MPC8245 Revision 1.4 at 262.144 MHz: 16 kB I-Cache 16 kB D-Cache
DRAM:  128 MB
FLASH:  4 MB
        00  0b  10ec  8169  0200  ff
        00  0c  1283  8212  0104  ff
        00  0e  1033  0035  0c03  ff
        00  0e  1033  0035  0c03  ff
        00  0e  1033  00e0  0c03  ff
Net:   RTL8169#0
next_cons_choice: Unexpected code: 0x33
stdin :   serial
stdout:   serial
stderr:   serial
IDE:   Bus 0: OK
  Device 0: Model: ST3500630A Firm: 3.AAE Ser#: 9QG1TVAQ
            Type: Hard Disk
            Supports 48-bit addressing
            Capacity: 476940.0 MB = 465.7 GB (976773168 x 512)
Boot in 01 seconds ('s' to stop)...
Loading 0:1:boot/uImage

** Unable to read "boot/uImage" from ide 0:1 **

** Unable to read "boot/kuroboxHG.dtb" from ide 0:1 **
## Booting image at 00800000 ...
   Image Name:   Linux-2.6.23.1
   Image Type:   PowerPC Linux Kernel Image (gzip compressed)
   Data Size:    3658396 Bytes =  3.5 MB
   Load Address: 00000000
   Entry Point:  00000000
   Verifying Checksum ... OK
   Uncompressing Kernel Image ... OK
   Booting using flat device tree at 0xfffff743
   Loading Device Tree to 007fd000, end 007fd8bb ... Using Buffalo Linkstation machine description
Linux version 2.6.23.1 (ole@mediapc) (gcc version 4.2.1) #1 Mon Oct 22 00:31:08 GMT 2007
console [udbg0] enabled
Adding PCI host bridge /soc10x/pci@fec00000
BUFFALO Network Attached Storage Series
(C) 2002-2005 BUFFALO INC.
Zone PFN ranges:
  DMA             0 ->    32768
  Normal      32768 ->    32768
Movable zone start PFN for each node
early_node_map[1] active PFN ranges
    0:        0 ->    32768
Built 1 zonelists in Zone order.  Total pages: 32512
Kernel command line: netconsole=6666@192.168.11.150/,@192.168.1.149/ root=/dev/ram0 rw
mpic: Setting up MPIC " EPIC     " version 1.2 at 80040000, max 1 CPUs
mpic: ISU size: 4, shift: 2, mask: 3
mpic: Initializing for 12 sources
PID hash table entries: 512 (order: 9, 2048 bytes)
Console: colour dummy device 80x25
console handover: boot [udbg0] -> real [tty0]

OpenEmbedded Linux lsppchg ttyS1

foonas-em 1.0-dev lsppchg ttyS1

lsppchg login: root
Password:
foonas-em$ uname -a
Linux lsppchg 2.6.23.1 #1 Mon Oct 22 00:31:08 GMT 2007 ppc unknown
foonas-em$ mkdir sda
foonas-em$ chmod 777 sda
foonas-em$ mount /dev/sda1 sda
foonas-em$ cd sda
foonas-em$ cd boot
foonas-em$ ls
firmimg.bin        kuroboxHG.dtb      uImage
kuroboxHD.dtb      kuroboxHG.dtb.bak  uImage.bak
foonas-em$


* Why the loader does not found the files in /boot ( hda0:1 ) ? The files are available, or are the permissions are wrong?

* Should I Flash the firmimg.bin >> hd-hglan_161_telnet_improved_EM_v3 insteat of the fooNAS-EM ? (How? )

( Hint : fooNas-EM does not found anything online, however why, the only Chance is the Telnet-console -- so it make not so much sense to have this one ... ( maybe I Need the latest Version? )


Top
   
PostPosted: Wed Feb 05, 2014 8:49 pm 
Offline
Newbie

Joined: Tue Nov 13, 2012 3:34 pm
Posts: 19
continuous endless story:
after flashing foonas 1.2 incl timeouts during flash and flash in very small steps and x times erase different Flashaereas ( problems starts at FFE0 0000 ) the LS HG has now u-boot 1.2 and the latest Foonas.
After reboot into foonas-em, WebGUI dedected as only distribution Gentoo and I try to install it, but it looks like that also this image is no more available on the request server ( however it it).

First of all: Let have a drink, that the flashing was successfully.
On other hand :
Normally I want to install debian (wheezy) http://forum.buffalo.nas-central.org/viewtopic.php?f=9&t=25817&hilit=Wheezy+hg+debian


But I did not understood, what does it means:
Quote:
Software
All the existing tools plus:

Vsftpd
Samba (set to default workgroup)
Transmission (http web client on port 9091)

I installed these extras as they keep coming up in the forums... in particular transmission which can be a bit tricky to get working with the same user as samba.
Please check the configuration of these packages to make sure they suit your needs / security requirements. If you don’t want them just remove them using apt.

Install
I suggest using foonas-em to setup your box.http://foonas.org/index.php/Foonas-em:TFTPBoot-lsppc

You will need at least UBoot 1.2 as per usual
UBoot should look for the kernel at: boot/uImage

To keep it simple fstab only expects a root and swap partition
/dev/sda1 and /dev/sda2 (sda3 is not mounted in fstab)


The link pointed only to the side in wiki, how I can load FooNas via TFTP, but how it should install the tarball ?

I did not understood, how the installation should be work ...
What does I miss??


Top
   
PostPosted: Thu Feb 06, 2014 10:04 pm 
Offline
Newbie

Joined: Tue Nov 13, 2012 3:34 pm
Posts: 19
Now its running:

Result:
* 1st problem an old Foonas
*1.1 LS does not react to an updater
*1.2 LS does not want to boot via TFTP
*1.3 LS does not make at every time a DHCP Request

* 2nd problem the flash could not be flashed (only via serial )
* 3rd problem : timeout during flash in U-Boot ( works finally in very small steps and erasing at every time in front)
* 4th problem : Debian Wheezy 3.4 contains in the tgz the UUID;
* 5th problem : tar in foonas does not understood : tar -xavf >archiv< --strip-component=1 Solution :create a directory with the name as the UUID, untar with -C option

Thanks everyone (whom?) for help - :x
but thx all user which have wrote his problems AND solution in the different threads - also that it was sometimes hard, because old and in the time invalid-information are available, files which are mention in the wiki was never found etc.etc ... :biglol:


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited